Maike Pijnappel

Maike Pijnappel

Hoi, ik ben Maike! Ik ben in 2018 afgestudeerd aan de HKU als docerend theatermaker. Daarna ben ik verder gegaan met de studie filosofie aan de universiteit van Utrecht, waar ik nu nog mee bezig ben. Voor mij staat filosofie, net zoals theater, voor verwondering en nieuwsgierigheid, naar de wereld en naar de mens. 

Ik werk graag vanuit tekst en ben gefascineerd door hoe spelers geschreven taal tot leven kunnen wekken. Mijn voorstellingen gaan vaak over universele thema’s zoals liefde en dood, thema’s die iedereen een keertje tegen komt, en de alledaagsheid daarvan. Samen met mijn spelers verdiep ik me in zo’n thema, om een voorstelling neer te zetten die raakt en ontroert, en het publiek met een lach op het gezicht en stof tot nadenken de zaal uitstuurt. 

Naast theatermaken en regisseren werk ik als speldocent en als (trainings)actrice. Ik heb o.a. gespeeld bij het Volksoperahuis en afgelopen zomer stond ik in het Pauperparadijs, een rockopera onder regie van Tom de Ket.

“Toneelspelen is op een bijzondere en moeilijke manier normaal doen”, zei Pierre Bokma ooit in een interview. Dat ben ik roerend met hem eens. Zodra we op het toneel staan gaan we opeens ‘toneel spelen’. Want dat is dan de bedoeling, toch? In mijn visie is dat niet helemaal waar. Het kernwoord voor mij is dan ook verbinding. Verbinding met jezelf, de tekst, je personage; dat is waarnaar ik altijd op zoek ben.

Tel daar muzikaliteit (in tekstbehandeling) en een hoop spelplezier bij op en je hebt mijn favoriete voorstellingen te pakken.