Maartje van der Heijden

Maartje van der Heijden

Mijn naam is Maartje van der Heijden, ik ben in 2015 afgestudeerd als theatermaker aan theaterschool “de Trap” in Amsterdam, een jaar later studeerde ik daar ook af als actrice. Voordat ik aan deze studies begon heb ik pedagogiek gestudeerd in Utrecht. Ik kwam terecht op een school waar ze niks aan theater deden en besloot dat ik vond dat dat niet kon. Theater heeft mij van jongs af aan zoveel plezier en inzichten gegeven dat ik het belangrijk vind dat dat keer op keer weer doorgegeven wordt. Uit dat idee is DOEK Producties ontstaan, DOEK maakt theater met jongeren in samenwerking met (voornamelijk middelbare) scholen.

Een paar jaar geleden ben ik ook begonnen met het regisseren van studenten. Dat was voor mij een feest der herkenning, want ik heb zelf tijdens mijn studententijd ook veel toneel gespeeld.
Naast theatermaken en regisseren werk ik als speldocent en als (trainings)actrice. Ik heb o.a. gespeeld bij het Volksoperahuis en afgelopen zomer stond ik in het Pauperparadijs, een rockopera onder regie van Tom de Ket.

“Toneelspelen is op een bijzondere en moeilijke manier normaal doen”, zei Pierre Bokma ooit in een interview. Dat ben ik roerend met hem eens. Zodra we op het toneel staan gaan we opeens ‘toneel spelen’. Want dat is dan de bedoeling, toch? In mijn visie is dat niet helemaal waar. Het kernwoord voor mij is dan ook verbinding. Verbinding met jezelf, de tekst, je personage; dat is waarnaar ik altijd op zoek ben.

Tel daar muzikaliteit (in tekstbehandeling) en een hoop spelplezier bij op en je hebt mijn favoriete voorstellingen te pakken.